torstai 30. joulukuuta 2010

Hagelberg synkimmillään

Sarjakuvataiteilija Matti Hagelbergin BEM-saagan 15. osa Silvia Regina maalaa lohduttoman kuvan nyky-Suomesta, jossa hyvinvointivaltio roikkuu hirtettynä tienpientareella ja uusliberalismin ihana kristus tervehtii lentäviä ziljonäärejä. Hagelbergin tavaramerkiksi muodostunut raapekartonkitekniikka on paikoin korvautunut muilla, muttei ainakaan vähemmän synkillä, menetelmillä. Jälki on nuhjuista, harmaata ja mustaa, rumaa kuin kuvaamansa kohde.

Kuva: Matti Hagelberg

Hagelbergille ominainen huumori pilkahtaa ajoittain esiin, mutta on selvää, että Silvia Regina on hänen synkin teoksensa. Pop-kulttuuriviittaukset ovat aikaisempaa vähäisemmässä roolissa - raamatullista vertauskuvastoa sen sijaan lainataan läpi teoksen. Erityismaininnan ansaitsee myös Minna Canthin Köyhää kansaa -romaanin sarjakuvatulkinta. Kokonaisuus on myrkyllisen pessimistinen, rankkaa luettavaa jopa paatuneelle kyynikolle. Lienen sieluni myynyt, kun koen teoksen viestin hieman puberteettiseksi. Arvostan kuitenkin röyhkeää aggressiota, jolla Silvia Regina hyökkää.

Kuva: Matti Hagelberg

maanantai 6. joulukuuta 2010

CMX Tavastialla 5.12.

Olin ollut synkeällä päällä koko päivän. En varsinaisesti ollut keikkatuulella, mutta päätin mennä, kun kerran lippukin oli jo hankittu. Onneksi menin. Tuntui kuin olisi nähnyt vanhan ystävän pitkästä aikaa.

Setin avannut Kivinen kirja ei ole ikinä kuulunut suosikkeihini, mutta päätin keskittyä siihen, että olen nyt lempiyhtyeeni keikalla, en siihen, että tää piisi ei oo niiden paras. Yhtye soitti hyvin ja oli huumorintajuisella tuulella. Yrjänä suhtautui huvittuneen paheksuvasti yleisön banaaliin jee-kuorolauluun. Rasio, joka ei  suunnilleen koskaan puhu, spiikkasi jopa neljästi - hän esimerkiksi valitti yleisön lihoneen.  Mutta se on vain CMX:n tapa ilmaista rakkautensa faneja kohtaan.


CMX on aina ollut lavaesiintymiseltään minimalistinen. Pienet ilmeet ja eleet ovat heidän tapansa viestiä. Musiikin ollessa ääripateettista on ehkä hyväkin, että pyrotekniikka jätetään muille bändeille. Loppujen lopuksi riittää, kun Yrjänä katsoo pitkään silmiin.


Settiin oli valikoitu melko kattava yhdistelmä uutta ja vanhaa tuotantoa. Jokaista uuden Iäti-levyn kappaletta kohden kuultiin kaksi vanhempaa, mikä piti tunnelman innokkaana läpi esityksen. Sydäntäni lämmitti erityisesti, että Marian ilmestys, Rautakantele, Aamutähti, Neljäs valtakunta, Matti ja Kuoleman risteyksestä kolme virstaa pohjoiseen tulivat esitetyiksi. Uuden levyn kappaleista kuultiin Sateenkaaren pää, Taistele, Kappaleina, Kuoleman kulkumies ja Auringon kultainen kaupunki. Kaiken kaikkiaan toimiva, joskin liian lyhyt, keikka. CMX on syystäkin lempiyhtyeeni.

sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Päivän product placement

Sain Ruohonjuuresta kokeiltavakseni Sante Naturkosmetikin Natural Basics -sarjan suihkugeelin ja käsivoiteen. Tunnen sympatiaa ajatusta kohtaan, että iholle tulisi laittaa vain sellaista, mitä voisi periaatteessa syödä. (Toisaalta en ole varma, onko tämä eettinen tapa käyttää ruokaa...) Olen kiinnostunut kosmetiikan terveysvaikutuksista, mutta usein hinta määrittelee, millaisen ostopäätöksen teen.  En aio asiantuntemuksen puutteen vuoksi ottaa kantaa luonnonkosmetiikan oletettuun ekologisuuteen - sen määritelköön joku elinkaarianalyytikko.

 Kuva

Käsivoide, jota kokeilin, tuoksuu lähinnä inkivääriltä. Aluksi vierastin mausteista tuoksua ja sitä, miten hitaasti voide imeytyi ihoon. Nyt, kun näyte alkaa olla lopussa, huomaan olevani harmissani: olisi tätä voinut vähän pidempäänkin käyttää. Useimmat voiteen ainesosat näyttävät toden totta olevan syötäväksi kelpaavia,  mutta poikkeuksiakin on (esim. denaturoitu alkoholi). Mukana on joitakin mahdollisesti allergiaa aiheuttavia komponentteja (mm. linalolia),  joten herkkäihoisimmille tuote ei välttämättä sovi. Arvosana kouluasteikolla: 8

Suihkugeeli tuoksuu enimmäkseen limetiltä ja häivähdyksenomaisesti rosmariinilta. Tuote tuntuu miellyttävältä iholla ja palvelee käyttäjäänsä ainakin psykologisten vaikutusten osalta erinomaisesti. Miinusta tulee siitä, että tuote ei vähennä kitkaa yhtä tehokkaasti kuin teollisemmat vastineensa, eikä siksi toimi kovin hyvin sheivaamisen apuna - liekö syynä natriumdodekyylisulfaatin puute? Myös suihkugeelissä on käytetty lähinnä ruoaksi kelpaavia aineita, mutta osa niistäkin saattaa aiheuttaa herkimmille allergiaa. Minulle oireita ei tullut, ja täytyy myöntää, että pidin tuotteesta. Arvosana kouluasteikolla: 9