keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kestositeistä

Syntax errorilla on näköjään ympäristöaiheinen teemaviikko, joten jatketaan samassa hengessä. Eli kuukautissuojista syntyvien jätteiden, (ja elimistöön päätyvien kemikaalien) minimoinnista.

Kukaan ei ole voinut varmasti välttyä kuukautiskupin ylistyspuheilta, ja kapine on varmasti erinomaisen kätevä ja ekologinen, jos sinä + kuppi = anatominen match. Minulle se ei sopinut. Yksi ystävistäni joutui käymään poistattamassa sellaisen gynekologilla, kun se ei lähtenyt muuten. Tarkoituksenani ei ole dissata kuukautiskuppeja, mutta mielestäni on onglemallista, että niitä markkinoitaessa ei kerrota tällaisista riskeistä.

No toisaalta, eipä tavallisia siteitä ja tamponeista markkinoitaessa mainita  mitään niiden sisältämistä kemikaaleista  "uusi ihana raikas tuoksu" tai muoveista, ja kertakäyttöisyyshän on, duh, tae hygieenisyydestä!
 Ja vaikeahan tällaisia väittämiä kyseenalaistaa, kun tuotteita markkinoidaan jo teini-ikäisille.

Olin siksi hyvin epäluuloinen, kun ostin ystäväni suosituksesta ensimmäisen kestositeeni. Pelkäsin paluuta arkaaisiin valtaviin hevositeisiin. Mitä jos side vuotaa? Puhdistuuko se pesussa? 


Ei, kestositeet eivät ole vaippoja. Ne eivät myöskään vuoda, ohuen PU-välikerroksen ansiosta. Imukyky ei poikennut mitenkään kertakäyttöisistä siteistä.  Ja muut kuin luonnonvalkoiset siteet  näyttävät puhdistuivan hyvin 40 asteen pesussa. 

Minulla on nyt vähän huijattu olo. Olen varmaan 15 vuotta elämästäni kuullut hehkutusta uusista innovaatioista, jotka tekevät kertakäyttösiteestä puuvillaisen pehmeitä ja kuivia. Mihin näitä uutuuksia tarvittiinkaan? Kestositeet ovat puuvillaa (tai bambua) ja yllättäen tuntuvat puuvillalta. Niiden imago on myös jotenkin paljon sympaattisempi. Delfiinikuvioinen kestoside ei painosta olemaan urheilullinen tai menemään ulos valkoisessa minihameessa,  kun oikeasti väsyttää ja vatsa on kipea.



Olen ajatellut nyt kartuttaa kestositeiden kokoelmaa vähitellen, kunnes en enää tarvitse kertakäyttöisiä. Yksi side maksaa n.8 euroa. Omani olivat merkiltään Myllymuksujen Maijoja, mutta myös Lunette ja ImseVimse valmistavat kestositeitä. Ja niitä voi tosiaan ommella myös itse.


3 kommenttia:

  1. Loistava kuvavalinta (tuo tissiblondi tietysti)! Ja vaginamonologitägin voisin lisätä omaankin juttuuni. :D

    Vakavammin puhuen: annan wannabe-kemistin näkemyksen noista kemikaaleista.
    1. Formaldehydi_allergia_ tuntuu hullulta käsitteeltä. Kyseessä on syöpää aiheuttava myrkky, jota käytetään esim. kudosnäytteiden säilöntään. Miten sitä voi hyvällä omallatunnolla laittaa siteisiin ja kosmetiikkaan? Formaldehydi onkin mielestäni kaikkein arveluttavin mainituista komponenteista. Vähän kuin lyijy puuterissa aikanaan.
    2. Sellu on (ainakin tässä käyttökontekstissa) kemiallisesti inerttiä ja tuskin sen vaarallisempaa puuvilla, joka niin ikään on selluloosaa. Vetyperoksidi- ja muut valkaisukemikaalit ovat melkoisen voimakkaasti reagoivia ja hajoavat muiksi yhdisteiksi (joiden oletan olevan kohtuullisen vaarattomia) nopeasti. Klooriyhdisteet saattavat tosin mututuntumani perusteella olla haitallisempia.
    3. Muovit ovat hyvin heterogeeninen yhdisteryhmä, jota on kokonaisuutena vaikea kommentoida. Muovikassit ovat yleensä polyeteeniä tai polypropeenia, joten jos niitä kestää käsitellä, lienee allergiavaihtoehto poissuljettu. Eri asia on siteiden aiheuttama hautomisefekti, joka voi varmasti ärsyttää ihoa.

    Piti vielä kehua hyvää juttua ylipäätään. Erinomainen puheenvuoro!

    T. Pata

    VastaaPoista
  2. Mä tykkäsin tästä myös!
    On mielenkiintoista kuulla kokemuksia kestositeistä, itse en ole niitä vielä kokeillut. Sen sijaan käytössä on luomut+hajoavat siteet ja tamponit, joihin oon ollut tosi tyytyväinen.
    Jokin siinä kuukupissa tökkii vastaan mun järjenjuoksua vaikka en ole sitä kokeillukaan.

    VastaaPoista
  3. Iih, kiitos kommenteista! Ja valistavasta ja sivistävästä kemiallisesta analyysistä. hih, mulle ehti tulla jo hetken ujostus kirjoituksen jälkeen (varsinkin kun ehdin kertoa blogista työkaverille, lallallaa)

    Vielä piti sanoa, että se taitaa olla niin, että bambusiteet puhdistuvat pesussa paremmin kuin puuvillaiset!

    T: Hertta

    VastaaPoista