tiistai 10. huhtikuuta 2012

Futurismia ja Sophie Callea EMMAssa


Espoon modernin taiteen museo EMMA houkutteli minut visiitille italialaista futurismia esittelevällä näyttelyllään. Näyttelyn kuvauksessa kirjoitetaan: "Futurismi sai alkunsa italialaisen monitaiteilija Filippo Tommaso Marinettin (1876 - 1944) ensin Italiassa ja pian sen jälkeen ranskalaisessa Le Figarossa 20.2.1909 julkaistusta manifestista. Futuristinen liike ihannoi uutta urbaania maailmaa; koneita, melua, vauhtia ja liikettä. Futuristit taistelivat uuden puolesta vanhaa vastaan; meluava kiivas auto oli kauniimpi kuin klassinen marmoriveistos." Tämä sai minut innokkaasti lähtemään Tapiolaan - olenhan myös dadan ja surrealismin intohimoinen ystävä.

Mielikuvani futurismista oli kutakuinkin tällainen: rikottua geometrista muotoa, metallia, liikettä, epätavallisia väriyhdistelmiä.


EMMAn valikoima oli tätä, mutta se oli myös paljon sellaista, jota en assosioinut futurismiin. Toki liike oli hajanainen ja jakautui moneen alalajiin, kuten venäläiseen kubistiseen futurismiin - joka lienee pääasiallinen mielikuvani aiheesta. Mukana oli yllättävän seesteisiä ja esittäviäkin teoksia, ja toisaalta myös sellaisia, jotka soveltuivat käytettäväksi fasistien propagandassa - ehkä uhma ei vielä ollut kääntynyt dadan anarkiaksi ja pilkanteoksi. Italialainen futurismi jätti minut hieman kylmäksi, mutta Sophie Calle (s. 1953), josta minulla ei ollut mitään ennakkokuvaa, löi täysin ällikällä.

Take Care of Yourself on kuvataidetta, installaatiota, tekstiä ja muutakin. EMMA markkinoi: "Teoksen alkuperäinen ranskankielinen versio Prenez Soin de Vous esitettiin Ranskan paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 2007 ja oli sen kohokohtia. Teoksen teema on sähköpostikirje, jonka Calle sai miesystävältään ”X”. Kirjeessä tämä lopetti heidän suhteensa ja kirje päättyi sanoihin 'Take care of yourself'."


Calle pyysi yli sataa naista - taiteilijoita, tutkijoita, lapsia - esittämään oman näkökulmansa erokirjeestä haluamassaan muodossa, kirjeenä, vaatteena, tekstiviestinä, lauluna tai miten vain. Synkkä komiikka vuorottelee epätoivon, uhman ja ymmärryksenkin kanssa muodostaen vivahteikkaan ja älykkään kokonaisuuden. En muista, milloin jokin teos olisi viimeksi tehnyt minuun näin suuren vaikutuksen.


Kuvat pöllitty netistä ja EMMAn sivuilta.

1 kommentti:

  1. Kommentoijista kaikki muut olivat naisia, paitsi papukaija - joka söi kirjeen.
    Näyttely on todellakin näkemisen arvoinen, ilo lukea että olit samaa mieltä.

    VastaaPoista