tiistai 2. marraskuuta 2010

Mineral fail with Bare Escentuals

Olin kuullut monesta lähteestä hehkutusta mineraalimeikeistä ja erityisesti bareMineralsin/Bare Escentualsin tuotteista. Moni blogi ja ystäväkin oli raportoinut minulle siitä, miten uudesta photoshopatusta hehkeydestä ja mystisesti kadonneista iho-ongelmista. En ole koskaan käyttänyt meikkivoidetta, mutta tarvetta alkoi olla, ja jotenkin puuterimainen koostumus vaikutti helpommin lähestyttävältä kuin märän värillisen voiteen hierominen naamaan. Ja mineraalien luvattiin sopivan herkällekin iholle. Lopulta menin sekaisin kun löysin alesta Precious Gold Collection kesäisen aloituspakkauksen, jossa oli niin meikkivoide, poskipuna, luomivärit kuin pensselit. Ja huulipuna. Jee! Kickstart mineraalimeikkipussiin!


Tai sitten ei. Pidin meikkisävyistä, kaikki huulipunaa lukuunottamatta sopivat. Pidin myös koostumuksesta, peittävyydestä ja prosessista, ainahan on kivaa sotkea jättisiveltimillä. Se mistä en pitänyt, oli se älytön naaman kutiaminen heti meikkaamisen jälkeen! Minun piti pestä kaikki pois vartin kuluttua. Toisen kerran kokeilin levittää näitä kosteusvoiteen päälle. Kutina ei ollut yhtä paha, mutta illalla kasvojen ihoa punotti. 

Pienen selvitystyön jälkeen todennäköinen syyllinen allergiaani on täyteaine nimeltä bismuth oxychloride, joka keikkui tuotteiden aineosalistan alkupäässä. En tiedä onko se mineraali vai mikä (kemistiystävät help!) mutta sitä syntyy mm. kuparin ja lyijyn jalostustuksen sivutuotteena. Ihanaa. Kosmetiikassa sitä käytetään varsin usein meikin pitävyyden, levittyvyyden ja helmiäishohteen lisäämiseksi, mutta mineraalimeikeissä sitä on huomattavasti tavallista enemmän. Ja herkkäihoiset voivat saada siitä kutinaa, ihottumaa tai aknen. 

Okei, en tosin ole enää niin upset, kun asiasta on jo aikaa,  mutta ihmettelen silti pakko tunkea sitä bismuthia  niihin purkkeihin!??!! Eikö BareMineralsien hinnalla löytynyt mitään parempaa täyteinetta? Ja onko kellekään muulle käynyt näin?

Okei, loppu hyvin, kaikki hyvin, itse meikkipaketille löytyi kokenut ja ei-alleginen koti ja vaihtokaupassa saan Fjällrävenin repun. 

1 kommentti:

  1. Kyllä luokittelisin tuon mineraaliksi, mikä ei siis tarkoita muuta kuin luonnossa kiinteänä esiintyvää yhdistettä, jolla on säännöllinen kiderakenne. Miksiköhän meikkiteollisuus on keksinyt tämän buzz-wordikseen? Ehkä se on kuin nano ja bio...

    Wikipedia väittää muuten vismutin olevan lievästi radioaktiivista. En jaksanut konsultoida oikeaa tieteellistä lähdettä, mutten silti olisi huolissani. Kyse on alfa-hajoamisesta (ionisoivasta säteilystä vähiten tunkeutuvaa - ihosolut pysäyttävät sen), ja vismutin puoliintumisaika on pisin tällä hetkellä tunnettu. Enemmän olisin huolissani siitä, että se on raskasmetalli.

    Nyt alkaa tuntua, ettei pitäisi meikata lainkaan. :)

    T. Pata

    VastaaPoista