torstai 1. huhtikuuta 2010

Autetaan mikrolainoilla!

Olen yleensä kyyninen kehitysapuhankkeiden suhteen. En esimerkiksi lahjoita kuukausittain rahaa millekään järjestölle, koska oletan rahojeni menevät feissareiden palkkoihin. Poikkeus kuitenkin löytyi! Minusta mikrolainat ovat kuitenkin suurenmoinen idea. Mikrolainojen avulla on voidaan paikallista yhteisöä kehitysmaissa kehittää kestävämmin sen omista ehdoista ja oloshteista käsin. Mikrolainojen keksijänä pidetään bangladeshilaista Muhammad Yunusia, joka sai pankkitoiminnastaan Nobel-palkinnon vuonna 2006.


Mikrolainoja voidaan myöntää hyvin köyhillekin ihmisille oman elinkeinon luomiseksi. Niiden avulla paikalliset voivat saada elinkeinon yrittäyydestä, elättää perheensä ja saada taloudellista itsenäisyyttä. Erityisen vakuuttuneeksi mikrolainojen edusta naisten aseman parantamisessa tulin sen jälkeen, kun näin viime syksynä Teemalta dokumentin naisten elämästä Keniassa. Dokumenttielokuvan nimeä en valitettavasti enää muista, mutta sen oli todella rankka, mm. pikkutytöt ja mummotkin kertoivat pelkäävänsä raiskauksia, mutta siinä yrittäjyys esitettiin yhdeksi keinoksi naisille itsenäistyä hyvin patriarkaalisesta  yhteisöstään.
Suomessa Kirkon Ulkomaanavulla on Naisten Pankki- niminen rahasto, jonka tarkoituksena on tukea mikrolainoilla ja koulutuksella kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä. Naisten pankki perustaa kehitysmaihin naisten hallinnoimia  kyläpankkeja, joista myönnetään pienlainoja naisille oman yrityksen perustamiseen sekä ammatillista koulutusta. Tukea voi antaa kuukausittain 25 euroa, kertalahjoituksena tai ryhtyä osakkaaksi 750 eurolla. Kansainvälisistä järjestöistä löytyy mm. sympaattiselta kuulostava Kiva, jonka listoilta voi valita itse, mitä yrittäjyyshanketta haluaa tukea, ja missä maassa.

Kivan kautta voi esimerkiksi auttaa Libanonilaista Alia perustamaan oma apteekki. Ja sitten kun Ali maksaa takaisin, voi tukea taas uutta projektia, ja sitten taas uutta... Inspiraatio!2 kommenttia:

 1. Mikrolaina on todella mielekkään kuuloinen mahdollisuus vaikuttaa! Apu tosiaan menee perille ja vaikutukset näkyvät nopeasti. Keksittäiskö joku yhteinen kohde :)?
  Todella inspiroiva juttu, kiitos!
  -♣

  VastaaPoista
 2. Joo, keksitään vaan, hieno ajatus! Onks mä preferoisin jotain feminististä!

  T: Hertta

  VastaaPoista