maanantai 23. marraskuuta 2009

Pug pug pug

Olen haastanut itseni tänä syksynä kiinnostumaan koirista.  En ole aikaisemmin ihan ymmärtänyt, miksi kukaan haluaa läähättävää läheisriippuvaista eläintä, jota pitää ulkoiluttaa 3 kertaa päivässä. Päätin siksi lukea pari koirakirjaa. Mikä uusi maailma minulle avautuikaan! Niin paljon erilaisia rotuja! Yksi erottui joukosta jo ensiselauksella:
Mopsi
Ihanat mopsi! Olen alkanut obsessoimaan näitä koiria, vaikka ne näyttävätkin vähän seinäänjousseilta pökäleiltä!
"Mopsi kuuluu  suurimpiin kääpiökoiriin ja se on rakenteeltaan vankka ja massava. Sen ulkonäköä voidaan kuvailla 'hurmaavan rumaksi'. Mopsi on helppo kaupunkilaisen koira, ja se soveltuu hyvin myös vanhuksille. Ulkonevien silmiensä vuoksi rotu ei välttämättä sovellu ihan pienten lasten lemmikiksi. Mopsi ei kaipaa vauhdikkaita pyöräilylenkkejä, reippaan kävelylenkit riittävät sille liikunnaksi. Mopsi ei ole siis sovelias esim. agility-koiraksi. Rotu ei ole myöskään paras valinta tokokentille, sillä mopsi tottelee käskyjä vai silloin, kun sitä itseään huvittaa noudattaa niitä. Parhaiten rotu soveltuu ns. sohvakoiraksi kotiin, jos ei välita mopsille tyypillisestä kuorsaamisesta.
Mopsin kiusallisimman terveysongelman aiheutavat sen suuret, hieman ulkonevat silmät. Ne keräävät pölyä ja likaa ja ovat normaalia herkemmät vaingoittumaan. Silmät eivät kuitenkan luiskahda pois kuopastaan, kuten toisinaan luullaan. Joillekin yksilöille pehmeä kitalaki voi aiheuttaa hengitystievaikeuksia, esim. koiran ollessa erityisen kiihtynyt. Ylipaino voi aiheuttaa myös hengityksen rohisemista sekä muita terveysongelmia. Joissakin linjoissa esiintyy rinnan ylileveyttä, mikä ei mahdollista optimaalisen tervettä raajojen liikuntarataa. On myös muistettava, että lyhytkalloisena rotuna mopsi ei kestä kuumuutta. Mopsin kuonossa olevat poimut tulee muistaa pitää puhtaina ja kuivina. "
(Laaksonen: Koirarodut Suomessa, 2004)
Valloittavaa. Mopsit eivät siis näytä kelpaavan juuri mihinkään ja hädin tuskin pysyvät hengissä. Ja kyseessä on kuitenkin vanha rotu. Se on ollut suosittu monissa hoveissakin. Ehkä eläin vaatikin kuninkaallista huolenpitoa. Valentino näyttää mallia dokumentissa "Valentino: the Last Emperor", joka oli muuten erinomainen, koskettava ja hyvin onnellistava. Suosittelen. <3
http://www.youtube.com/watch?v=0bCQCnztggQ&feature=player_embedded
pug with earrings
Inspiroiduin kohtauksesta, jossa koiralle laitetaan korvikset niin paljon, että piirsin sen pohjalta kuvan. Se koristaa nyt kylpyhuonettani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti